Monday 31 May 2010

parmezános cukkini, hátszín sült spárgával és újkrumplival

reggeli: zabkása
piac: eper, cserkó, cukkini, parázs krumpli, spárgák, a hentesnél meg olyan gyönyörű hátszín volt kirakva, hogy vettem két szelettel vacsorára.
ebéd: parmezános (grana padano-s) cukkini. én egy kis mentával is megszórom, ha már van itthon.
vacsora: steak sült spárgával és újkrumplival, házi majonéz. utóbbi kettőből persze én nem eszem!

Sunday 30 May 2010

brunch, spaghetti carbonara

reggeli: brunch Ízbolygónál, lásd a menükártyát. komoly, mi? remek volt, innen is köszönet! ja, és még volt egy kis Grenadine-féle profiterol is.

a Montignac diétámat kicsin agyonvágtam vele, de nyilván megérte. viszont a nap további részében már nem is voltam éhes. az itthonmaradtak viszont igen, ők spagetti carbonara-t kaptak zöldsalival.

Saturday 29 May 2010

lestyános karalábéleves és csirkecombok

reggeli: mint tegnap (újabb adag HK készült fél hatkor), csak a fiúk tojás helyett nutelláztak.
ebéd: karalábékrémleves. most egész kevés lestyánnal, de petrezselyemmel jobban ízlett, psszt.
vacsora: lestyános csirkecombok. kb. így, de a vicces nevű fűszerkeverék nélkül (kicsit utánanéztem, a csubrica bolgárul csombor. most akkor hogy van ez?) a fiúknak újkrumpli is.

Friday 28 May 2010

sertésszűz kerti (piaci) zöldségekkel

reggeli: hihetetlen kenyér vége, fiúknak lágytojással, nekem a szokásos dzsememmel
ebéd: caprese új fokhagymával
a gyerekeknek többféle kajával próbálkoztam, de nem nagyon ettek.
piacoltam is, vettem egy csomó zöldséget, az utolsó fillérjeimből pedig egy sertésszüzet. a kinti soron nagy csokornyi zöldfűszerek (koriander, lestyán, stb.) 50 Ft-ért!
vacsora: Mark Bittman kétszer sült sertésszüze serpenyős zöldségekkel (zöldspárga, piros kaliforniai paprika, újhagyma, cukkini, csiperke), friss zöldfűszerekkel.

Thursday 27 May 2010

avokádós-paradicsomos-mozzás-bazsalikomos-mentás saláta, pasta pomodoro

reggeli: hihetetlen kenyér, meggydzsem, kv
ebéd: avokádós-paradicsomos-mentás-bazsalikomos saláta, balzsamecetes dresszinggel. yum.
vacsora: Montiganc kaja. teljes kiőrlésű tésztát kéne összehoznom valami olyan szósszal, amiben nincs zsiradék. sajnos minden jóban van zsiradék. bazsalikomos paradicsomszósz lesz, azt hiszem, majd eldöntöm, hogy azt a pici olívaolajat kispóroljam-e alóla, vagy sem.
E eközben szar Michelin csillagos helyeken bizniszvacsorálgat, hogy egyem a szívét. azzal vigasztalt, hogy annyira jó volt, hogy megvette nekem a könyvet.

Wednesday 26 May 2010

spárga, eper, lazac

tegnap esti hányós incidens miatt elmulasztottam bekeverni a bucikat ma reggelre. sebaj, úgyis ötkor kelünk mostanság, hétkor már lehetett is reggelizni a hihetetlen kenyeret. nekem St Dalfour dzsemmel, ami szintén hihetetlen módon teljesen cukor- és egyéb édesítő mentes.
a piacon bevásároltam spárgából és eperből, olyan rémhírek terjengenek ugyanis, hogy igencsak rövidre lesz vágva az idei szezon.
ebéd: ÍB spárga-eper salátája. betegeknek krumplipüré.
vacsora: bőrén sült lazac lesz mentás vinaigrette-be forgatott párolt zöldspárgával

tökfőzelék, maradékok

kedd
reggeli: zabkása
ebéd: Dolce Vita saját magával sűrített tökfőzeléke. nekem nagyon ízlett, a babának is, a gyerek újabban fényen él.
vacsora: gyereknek paradicsomos penne, de nem ette meg, pedig máskor igen. nem baj, megette más. nekem a maradék lecsó egy darabka maradék sült csirkemellel.

Monday 24 May 2010

csákberény

reggeli: zabkása
utána irány Csákberény. ezúttal zsákmányok nélkül tértem haza, de nem baj, mert zöldfűszer- tojás és rebarbarakészleteim még mindig tartanak. bor- és báránybeszerzés meg a pünkösdhétfő miatt bajos lett volna.
rendes vasárnapi ebéd: húsleves, sült csirke, joghurtos zöldsaláta, rizs, petrezselymes krumpli (nekem utóbbi kettő nem, persze.) a babának sóska+krumplipüré.
vacsora: újra itthon. a gyerek hisztizett, almás palacsintával sikerült csak megnyugtatni. "csináljunk palacsintát, mint a kockásfülű nyúl". hatott.
nekem újhagymás-parmezános frittata. utána egy kocka valrhona caraibe, mégiscsak vasárnap van.

Sunday 23 May 2010

pasta, pizza

reggeli: mint tegnap.
a fiúk leszavazták az ebédre tervezett tökfőzeléket, úgyhogy spagetti pomodorot kaptak. majd a jövő héten megcsinálom, E úgyis elhúz Skóciába *sigh*
én a magam részéről provanszi makrélakonzervet ebédeltem.
utána vendégségbe mentünk, ahol igen pofás sk. almatortával várt minket az alig harmincas egyedülálló fiatalember! ez már valami, gondoltam, de sikeresen ellenálltam, a fiúk ettek helyettem is.
vacsora: eléggé elcsúsztunk, meg a hűtőben sem maradt sok minden, úgyhogy pizza. nekem "benevento" saláta ugyaninnen (avokádó, mozza, paradicsom, gomba, rukola).

lecsó, csirke+újkrumpli

szombat
reggeli ua., a fiúknak lágytojással
ebéd: az év első lecsója. nekem tojással, viszont kenyér nélkül. hát nem mondom, hogy nem hiányzott mellé!
vacsora: olívaolaj+fokhagyma+citromlében gyorspácolt csirkemellfilé, E-nek újkrumplival és a múltkori rebarbarachutney maradékával, nekem zöldsalival. utána Gren szülinapi partiján tök-cappuccino ;). a többi finomságnak sikeresen ellenálltam, bár nem volt egyszerű.

Friday 21 May 2010

chilis-olívás caprese, petrezselymes krumpli

a tegnapi vacsorából a karfiol nekem nagyon kilógott, nem olyan íze lett, mint képzeltem. egyébként szerintem tévérágcsának ideális. E-nek viszont ízlett így minden együtt.
reggeli: mint tegnap. a fiúknak gofri, mert kicsit mintha már unnák a teljes kiőrlésű bucikat.
piacoltam is, mert holnap de. nem lesz rá idő. paradicsom, paprika, tök, alma, csirkemell, menta, kapor, újhagyma és új fokhagyma, a Culinarisból pármai sonka és egy apró doboznyi chilis-fűszeres olajbogyó a delipultból.
ebéd: caprese a fent említett olívákkal.
vacsora: petrezselymes krumpli. mélyreható kutatásokat végeztem az újkrumpli glikémiás indexe témában, és úgy döntöttem, megkockáztatom. :) E kap mellé pármai sonkát is.

Thursday 20 May 2010

A3, báránylapocka sült karfiollal és spárgával

reggeli: megint ugyanaz.
ebéd: Kisparázs, A3, vagyis kókusztejes halleves. nem pedig csípős-savanyú rákleves, vagy megváltozott az étlap, vagy itt valami félreértés van! ;)
visszafelé a piacon belebotlottam egy gyönyörű báránylapockába. éppen sül, olívaolajjal, kakukkfűvel és fokhagymával bedörgölve. mellé lesz sütőben sült, római köményes karfiol. Nigella szerint a legjobb dolog, ami a karfiollal történhet. meg vettem zöldspárgát is, azt is megpárolom mellé a kis párolómasinámban.

helyesbítés: nincs félreértés, csak én nem tudok olvasni, CV a nagyparázsról beszélt.

Wednesday 19 May 2010

karalábéleves, lazac+szegfűgomba+spárga

reggeli: mint tegnap
piacon is jártam. miért drágább a zöld spárga a fehérnél, amikor egyszerűbb előállítani? a fehéret takargatni kell, meg minden, hogy ne zöldüljön be. értetlenül állok a jelenség előtt. mindenesetre fehéret vettem. nagy dilemmában vagyok az újkrumplival, már ami a szigorú diétámat :) illeti. a krumpli ugye no-no, de az újkrumplinak állítólag sokkal alacsonyabb a tápértéke, kalóriatartalma, glikémiás indexe és minden mifenéje.... akkor azt most ehetek? vágyom egy saját levében főtt petrezselymes krumplira!
ebéd: újhagymás-petrezselymes karalábékrémlevest kanalazok éppen. (1 csokor újhagyma olíván dinszt, 2 karalábé kockára vágva, sóbors, víz, bio húsleveskocka, sok friss petrezselyem, csöpp tejszín, összeturmix)
vacs: bőrén sült lazacfilé pirított szegfűgombával és párolt spárgával(+vinaigrette)

Tuesday 18 May 2010

szegfűgombás ham and eggs, ratatouille

reggeli: frissen sült bucik 100% teljes kiőrlésű lisztből (működik), meggylekvár, kv. így tej nélkül más kapszulák ízlenek. reveláció.
ebéd: hemendex :) paradicsommal és szegfűgombával, zöldsali. no kenyér.
vacsora: ratatouille. nem diétázók palacsintába tölthetik.

Monday 17 May 2010

spárga+vinaigrette, kacsamell+rebarbara

reggeli: teljes kiőrlésű kenyér, ma reggel a Hunyadin lőtt cukor- és tartósítószermentes meggylekvárral. kávé tej nélkül. Montignac-diétára fogtam magam.
ebéd: párolt fehér spárga, vinaigrette
vacsora: Jill Dupleix kacsamelle rebarbarakompóttal

Sunday 16 May 2010

back in bp

reggeli: bagett, kv
ebéd: reptéri szendvics
zsákmányok: Saveurs ésElle a table magazinok, charlotte-forma, egy mérőedény amin felülről is láthatóak a számok (elengedhetetlen :) és egy rahedli rebarbara a Neubourg-i kertből
vacsora már itthon: spagetti pomodoro, gyors rebarbarakompót madártejfagyival (carte d'or)

posztlagzi brunch

szombat
brunch a násznépnek: pizzabár
utána vissza Le Neubourg-ba, vacsora: tapenade, olívabogyó, paradicsom és sajtok & baguette, sör

lagzi

péntek
reggeli: egy gyors kávé.
irány Montjavoult - templomi esküvő, majd Corny, a lagzihelyszín
a lagzin pezsgő&falatkák, osztrigabár, gazpacho és krémlevesek kis poharakban, nem sorolom fel, egyik kedvencem a gravlaxos nyársacska, aminek a végébe egy amúgy szerintem ehetetlen sóban eltett citrom-darab volt tűzve. nagyon jól működött.
a vacsoramenü nagyon tetszett, a koncepció kockásterítős-fűszernövények cserépben, a menü pedig ehhez igazodva nem álelegáns koktélrákos cucc, hanem bárány egész fej fokhagymákkal (szerintem ez egy esküvői menüben nagy pirospont :)), paradicsomos krumpligratin, desszert sajttál majd macaronok és csokiba mártott gyümölcsök. esküvői torta nem volt, de nem is hiányzott senkinek.

Thursday 13 May 2010

hús hússal

csütörtök
reggeli: mint tegnap. nem panaszkodom.
ebéd: grillezett bárányborda, coco de paimpol. utóbbi nem kókuszdió, hanem egy nagyszemű, fehér, breton babfajta, AOC minősítéssel. finom!
desszert: eper, jó sűrű normand tejszínnel, otthon sajnos még olyannal sem találkoztam, ami megközelítené. de lehet, hogy ez a szerencsém. mint ahogy az is, hogy otthon sz*r a kenyér, az itteniből ugyanis iszonyú mennyiséget vagyok képes magamba tömni!
vacsora: steak (cote a l'os) jó véresen, friss paradicsommal, kenyérrel. a franciák bolti chipset is esznek hozzá, szerintem ez szentségtörés.

esküvő Párizsban

szerda
üdv Le Neubourg-ból, egyúttal a télből!
reggeli: isteni helyi bagett, breton sós vajjal, kávéba mártogatva
utána irány Párizs, polgári esküvő a 3. kerületi polg. hivatalban, a város szívében. szolid pezsgőzés, koktélfalatok. utána hivatalosak voltunk vacsorára is, de a gyerekekkel elég meredek lett volna, viszont helyette beugrottunk szintén gyerekes rokonokhoz pizzára. életem legfinomabb koktélparadicsomát ettem most, mint kiderült, a Monoprix szupermarketből. ilyet! mellesleg a belga eper sem utolsó.

Tuesday 11 May 2010

szegfűgombás, friss sajtos tészta

reggeli: mint tegnap.
ebéd: Zsuzsa szegfűgombás, friss sajtos tésztája cukkinivel.
vacsora: nem tudom, de Párizsban :))

török lencsés padlizsán, arriba

hétfő
reggeli: gofri teljes kiőrlésű lisztből
ebéd: C&V török lencsés padlizsánja, idén másodszor. lavash kenyérrel és joghurttal
vacsora: burrito carnitas-szal, horchata az Arriba taqueríában. kedvenc gyorséttermem, bár a nyitás óta sajnos ennek is romlott a színvonala.

Sunday 9 May 2010

turbolyás-szegfűgombás omlett, újkrumplisali, rhubarb&custard

nem is említettem, micsoda kincseket kaptam a héten a csákberényi kertből, illetve a piacról: 1-1 csokor turbolya, zsálya, kakukkfű, pár szál rebarbara, szegfűgomba.

ezért aztán reggeli: frissen sült bucik és turbolyás omlett szegfűgombával (a letépkedett turbolyaleveleket a tejszínes tojáskeverékbe kevertem, a szegfűgomba kissé megpirítva volt a töltelék.)
ebéd: vasárnapi húsleves anyukámtól
vacsoraterv: HFW baconös újkrumpli-salátája és rebarbarás-vaníliakrémes pohárdesszert (felkockázott rebarbi nádcukorral és kis narancslével puhára, majd nyakonöntve vaníliasodóval(Nigella How to eat szerint csinálom mindig, mint a majonézt, a hollandit, meg az összes ilyen tojásos alapcuccot)

Saturday 8 May 2010

pizza

szombat van és ötkor keltem. erről ennyit.
reggeli: frissensült bucik, többet már be sem linkelem. a híres másfélórást adaptálom egyéjszakásra. ja és egy bivalyerős kávé.
utána nagybevásárlás az Aldiban. víz, narancslé, grana padano, vaj, ilyenek.
ebéd a maradék lencseleves, illetve maradék bucik feketeerdő-sonkával.
vacsora: pizza (gyerek külön minipizzát sütött magának, édes volt a sodrófával), bor, megasztár. részemről egy kis valrhona guanaja-val zártam a sort, ha rákortyoltam a bort (Gere portugieser a CBA-ból), fantasztikus dohányos íz kerekedett belőlük. ;) még mindig érzem, nem akarok fogat mosni.

Friday 7 May 2010

budai gourmet

reggeli: frissen sült bucik
ebéd: lencseleves, barátfüle a nagyitól
du. a budai gourmet-n ötyézgettem, falatkáztam, borozgattam és hallgattam előadást a trendi főzőiskolákról! felfedezés: Béres Magita Cuvée, finom desszertbor, az árát tekintve outstanding value.
kicsit a fejembe szállt a sok bor, hazaérve ettem egy kis epret, az elég is volt vacsorára. a gyerekek lencselevest és bébipapit, E medvehagymás-gruyere sajtos omlettet kapott (a felvert tojásokba tejszínt is kevertem, mert a 3 séf óta tudom, hogy azt úgy kell).

karfiol crumble, zsályavajas spagetti

csütörtök
reggeli: medvehagymás bucik anyutól, lágytojás (tök friss csákberényi tojásból, a különbség határozottan érezhető)
ebéd: friss paradicsomszószos-mozzarellás-bazsalikomos fusilli a gyereknek, cukkini-répa-krumplipüré a babának
vacsora: rögtönzött karfiol-crumble, így visszagondolva minden bizonnyal egy ÍB-vel folytatott párbeszéd ihletett meg a 3 séfen a karfiolpüré falatozása közben: párolt karfiol sajtszószban (maradék sajtok tejben összeolvasztva), só, bors, szerecsen, a maradék medvehagymás zsemle morzsásítva rászórva, megsütve. a későn érkezőknek zsályavajas-parmezános spagetti.

Wednesday 5 May 2010

sóska, 3 séf: tojás

reggeli: gofri, joghurt, nutella
ebéd: sóska (friss csákberényi sóskából), krumplipüré, tükörtojás. a gyereknek csak krumplipüré és tükörtojás, a babának a tegnapi lencsés cucc.
vacsora: Essencia, 3 séf, minden, amit a tojásról tudni kell by Bicsár Attila. spárga háromperces lágytojással, kecskesajtkrémes omlett-palacsinta medvehagymalevesben, sajtszuflé, sonkás spárgás tojásrántotta-tekercs, hollandi mártás, majonéz et al., isteni karfiolkrém lazaccal, vaníliasodó, piskótatekercs. biztos kihagytam dolgokat, mindenesetre eléggé jóllaktam!

Tuesday 4 May 2010

vöröslencseleves, JO csirkecombok

reggeli: müzli
ebéd: hárman háromfélét. a babának vöröslencsés babaleves (hagyma, répa, krumpli, vöröslencse, narancslé, visszafogott fűszerezés), a válogatós hangulatban lévő gyereknek zöldborsós tojásrántotta, nekem pedig az a bizonyos provanszi makrélakonzerv. majdnem olyan, mint az igazi, legközelebb veszek ötöt. :)
vacsora: tender&crisp chicken legs w sweet tomatoes(Jamie's dinners)

Monday 3 May 2010

nyers paradicsomos-medvehagymás tészta

miután újabban a gyermekeim szerint, és ennek következtében sajnos nekem is fél hatkor kezdődik a nap, a reggel hét már a piacon talált (de szép anglicizmus!). vettem egy csomó zöldséget meg gyümölcsöt, meg csirkecombokat már megint, mert éppen szegény az eklézsia.
reggeli: frissen sült bucik
ebéd: sajtos-tejfölös lángos a húgom jóvoltából. ő sütötte! a kicsinek párolt karfiol-krumpli-répa-husi. a nagyobbnak egyik sem kellett, viszont bevágott egy nagy doboz joghurtot.
vacsorára csirkecombokat terveztem tavaszi zöldségekkel, de E du. telefonált, hogy nem itthon vacsorál. úgyhogy csak összedobtam egy nyers-paradicsomos medvehagymás mozzarellás fusillit magunknak.

Sunday 2 May 2010

tejszínes spenót, citromos spagetti

a bevásárlás ma is elmaradt, úgyhogy elkezdtem üríteni a fagyasztót és a kamrapolcokat is! amíg tej van, gond nincs.
reggeli: a tegnapi banános süti maradéka
ebéd: tejszínes spenót tükörtojással
du. masszázson voltam (üdülési csekk rulez!), visszafelé vettem egy fagyit a király cukrászdában, nem volt jó, feleslegesen hízlaltam vele magam. hol van pesten jó fagyi?
vacsora: citromos linguine helyett spagetti

Saturday 1 May 2010

banános-csokis, szultán büfé

na, ki felejtette el, hogy ma semmi nem lesz nyitva, és tervezett mára nagybevásárlást? yours truly. a hűtőben elég nagy a pangás, még szerencse, hogy a hunyadi téri éjjelnappaliban még volt rendes tej.
ezért aztán:
reggeli: rántotta, pirítós
ebéd: sült újkrumpli és egy hevenyészett medvehagymás caprese
délután ráadásul látogatók jöttek, szerencsére Kicsi Vú banános-csokis sütijéhez minden volt itthon.
ezzel aztán viszont totál kiűrítettem a hűtőt, úgyhogy a vacsorát a szultán büféből oldottuk meg, ami a megasztár mellé tökéletesenek bizonyult. viszont rossz hír: 3 hónap múlva bezárják a boltot, mert a nagymama megkapta a zöldkártyát, az egész femili irány kalifornia. E szomorú, de már most azon járatja az agyát, hogy vegyük meg a (totál lepukkant) helységet, és nyissunk kifőzdét. :) a gyerekek tejbegrízt kaptak.