Thursday 29 July 2010

haxen király

szerda
reggeli: kv, joghurt
ebéd: spenótis-ricottás tortellini, parisali
vacs: Haxen Király. jó hangulatú hely, simán törzshelyünk lehetne, ha jó lenne a kaja. de sajnos nem az. legalábbis a vadas libamell nagyon nem.

Wednesday 28 July 2010

caprese, gödör

kedd
reggeli: Piszke-féle málnalekváros pirítós, kv
ebéd: caprese
vacsora: bodzafröccs és gyros @ Gödör
hazaérve háromgombócos sorbet (feketeribizli, málna, lime)

Tuesday 27 July 2010

fajita party

hétfő
reggeli: kv
ebéd: a maradék sült paradicsom egy mini csomag culinarisos szóróajándék-spagettivel, bazsa, grana, fokhagymaolaj
vacsora: barátainkat láttuk vendégül. sokat tököltem, mi legyen, végül fajitaparty mellett döntöttem. csirke fajita, guacamole, paradicsomsalsa, grillezettkukorica-salsa, tejföl, reszelt sajt, saláta, tortilla, tortillachips.

sajtos omlett, M.

vasárnap
brunch, itthon: petrezselymes-gruyere sajtos omlett, sonka, paillasse
vacsora: M. hát ez érdekes egy hely, ez az M. a kiszolgálás mindig cuki és a dekort is imádom, nem lehet nem szeretni. viszont a kaja jobb kifőzdei minőség, olyan kis esetlenke. pl. amit én ettem 1800-ért "vegetáriánus meglepetés" címen, na azt itthon nem merném vacsoravendégek elé tárni. az ok, hogy házias, nem profi konyha, néha így sikerül, néha úgy. de mindezt ne a Két Szerecsennél magasabb árszínvonalon. Mindezek ellenére visszajárunk, néha kifejezetten az M.-re támad kedvünk.

Saturday 24 July 2010

nedű kávézó, sült paradicsomos fusilli, kebab

reggeli kv @ nedű kávézó. weboldalt nem találok, a Nagymezőn van, a konzival majdnem szemben, a babakocsibolt helyén, ha ez mond valakinek valamit. nekem tetsző igen puritán design, 1 db körbeülhető és firkálható nagyasztal (a genfi Pain Quotidien-ben volt ilyen a layout, és nagyon tetszett, olyan családias), és nem utolsósorban a világ legaranyosabb pincérfiúja. valaki ezt írta az asztalra: this place feels like Melbourne. tastes like it too.
ebéd: sült paradicsomos (tegnap sütöttem, csak elfelejtettem róla megemlékezni)-bazsalikomos-mozzás fusilli
vacsora: szultán büfé, mozi

macaronátvétel, Wang mester konyhája

péntek
reggeli: kv, fonott kalács (a piacról)
az ebéd kimaradt.
viszont délután átvettem a nyereményemet Piszkétől a La petite francaise kerthelységében. a háromféle isteni makaron (kávés makaron ganache-sal töltve, aztán ribizli curd-os és lime-gyömbéres) mellé még egy-egy üveg málnadzsemet és ribizli curd-öt, meg csinos papír sütőformákat is kaptam. kellemes csevej, jéghideg limonádé. nagyon örülök, hogy az én nevemet húzták ki a kalapból!
vacsora: hirtelen ötlettől vezérelve kibumliztunk Wang mester konyhájába. van kerthelysége is ám, ez eddig fel sem tűnt. az étlapjukat átdizájnolták, mióta utoljára ott jártunk, még fotók is vannak, de az áraik is csöppet magasabbnak tűntek. de még mindig good deal. a szokásos kedvenc étvágygerjesztő zellerrel kezdtünk, aztán én fűszeres bárányt, E óvatos duhajként édes-savanyú csirkét nyomott. hozzá noodle, amit viszont úgy látszik, újabban házilag gyúrnak, mert olyan egyenetlenül vastagocskák voltak a szálak. ez persze jópont.

mexikói nap

csütörtök
reggeli: kv
ebéd: burrito con carnitas @ Arriba
aztán egy kis limonádé Joe rég látott unokatesóval a Kertemben
végül pedig úgy alakult, hogy steak fajita és mojito E kollegáival az Iguana-ban (sosem tartozott a hely a kedvenceim közé, de a mojitojuk jó, a kaja korrekt, semmi izgalom)

Thursday 22 July 2010

rókagomba, lime-mascarpone sorbet

reggeli: kv
ebéd: egymagamban igénytelenkedem itthon, úgyhogy szalámisszenya megint.
vacsora: rókagombaragu anyukámnál. Miskolcról szerzi az árut, ahol 600-ért adják kilóját!
éjféli nass: Nigel Slater-féle lime-mascarpone sorbet, a Real Foodból. Nigelt ezúttal is csókoltatom!

Wednesday 21 July 2010

klassz

kedd
reggeli: gruyere sajtos (köszi apu a szállítmányt)-rukolás omlett
ebéd: szalámis szenya
vacsora: meg lettem hívva a Klasszba. hideg koviubileves kolbászchips-szel (picit túl sós volt) és újhagymás-kukoricás rizottó (korrekt).

Monday 19 July 2010

tárkonyos csirke, ribizlis pavlova

reggeli: tk gofri
vacsora: Nigel Slater tárkonyos-vermutos csirkéje és
csokis pavlova ribizlivel

most kert, ferdinánd söröző

vasárnap
brunch: Most kert. szo-vasárnap 10-től 1690-ért 2 fogásos brunchmenü+ital. nem frissen facsart meg házi sütésű stb., de hazai viszonylatban korrekt. a pincérnő lehetne kicsit mosolygósabb. mimosa, eggs benedict (+200 felár, és az enyém jobb :), csokis brownie.
vacsora: Ferdinánd söröző. éppen Pesten állomásozó apukám hívta meg ide a brancsot, mert jó kiritikát olvasott róla a Mancsban. hát jópofa retró hely, inkább télre, mert légkondi, ventillátor stb. nincs. a Ferdinánd sör tök jó, a kaják nagyon átlagosak (elmaradhatatlan narancskarika díszítés!), de legalább nem drágák. egy apró sokk: a vadas marhára biggyesztett narancskarikára még flakonos tejszínhab is került!

Saturday 17 July 2010

panzanella, zöldséges lasagna

reggeli: teljes kiőrlésű gofri, joghurt, ribizli
ebéd (négykor): panzanella
vacsora: zöldséges lasagna lesz. (grillezett padlizsán és cukkiniszeletek, spenótos ricotta helyett túró, mozza, pariszósz, besamel)
no meg a rozés málnasorbet, ami isteni.

Friday 16 July 2010

nyers paradicsomos spagetti, rozés málnasorbet, masala csirkenyársak + naan

reggeli: kenyér, dzsemek
piac: isteni koktélpari, friss tárkony és bazsa, mirabellszilva (!!!), málna, ubi, csirkemell. culinaris: török joghurt, lime, menta, koriander
ebéd: Tessa Kiros friss paradicsomos-kapris spagettije
készül David Lebovitz rozés málnasorbetje is.
vacsora: masala csirkenyársak, ubi-pari-lime-koriander saláta, mentás raita, naan

cukkinis-mazsolás bulgur, ilovesushi

csütörtök
reggeli: meggyes lepény
ebéd: mi van itthon? sült cukkinis-mazsolás-fenyőmagos-mandulás-petrezselymes bulgur citromos-gránátalmaszirupos dresszinggel. utána kekszmorzsa-friss málna-vanliás tejszínhab pohárban.
vacsora: ilovesushi. 2 és fél óra alatt sikerült kiszállítaniuk a rendelést. ami előre lett kifizetve. a telefonszámuk 10 után meg már nem él. naaaaaagy rosszpont.

meggyes lepény, aranyszarvas

szerda
reggeli: kenyér, lágytojás
ebéd: maradékok (salik, hummusz, torta)
du. összeütöttem sl remek rendszerváltás előtti meggyes lepényét is.
vacsora: anyósom szülinapja, úgyhogy aranyszarvas. a mákot végül nem mertük megkockáztatni hatan, fél kilenckor, foglalás nélkül. egyes helyeken, persze nem itthon, azt csinálják, hogy az asztalok fele foglalható, a másik felét fenntartják a beesőknek. szerintem nem hülyeség, no mindegy.

vissza az aranyszarvasra, pluszpont: kiülős terasz, rókagombás hurkás saláta, tengeri süllő, pillekönnyű citromtorta. mínusz: elég lassú kiszolgálás, nagyon béna karfiolleves és teljesen értelmezhetetlen fehér padlizsán uborkalében (ez egy főétel ráadásul, persze megrendeltem, mert izgalmasan hangzott. bár ne tettem volna). ja, és mindenen hab.

Tuesday 13 July 2010

hummusz, szülinap

reggeli: lágytojás, pirítós, málna-banán-joghurt smoothie, kávé
ebéd: hummusz a kertész utcai hummus bárból, pita a szultán büféből (ott épp feleannyiba kerül), görög saláta
vacsora: születésnapi "apéro dinatoire" (ezeknek a franciáknak olyan jó kis kifejezéseik vannak, ha kajálásról van szó!)
menü:
bellini - prosecco helyett lambruscóból
paradicsomos-pestós lepény
cukkinis-parmezános lepény
málnás-csokis cheesecake

Monday 12 July 2010

görög saláta, pizza

reggeli: lágytojás, kraftlackl - még mindig puha
ebéd: görög saláta (ubi, pari, lila újhagyma, feta, fekete olíva)
vacsora: pizza, sali, vörösbor

rókagombás omlett, csirkepaprikás gerslivel

vasárnap
brunch: rókagombás (köszi anyu a szállítmányt) omlett, görögdinnyés-bodzás agua fresca, kraftlackl kenyér, gyümölcsök
vacsora: csirkepaprikás gerslivel, ubisalival
sorbetek

Sunday 11 July 2010

Csákberény

az elmúlt napokban fakanalat nemigen vettem a kezembe, no meg wifi sem volt a környéken, ennek tudható be a csend. Csákberényben voltunk ugyanis, apuéknál, ahol minden étkezés al fresco történik, a nagy fa alatt, ahogy kell. volt szalonnasütés, lekvárfőzés, zöldbabfőzelék, koviubi, csirkepöri, sárgabarackos-ribizlis clafoutis, ilyenek. ribizli és málna a bokorról, cseresznye a fáról.
feltankoltam jóféle Sáfrán borokból, friss tojásból, vacilláltam a bárányon, de végül most mégsem, mert tele a fagyasztóm, és nem mellesleg felfedeztem egy remek péséget Móron, Leitermann a neve és isteni a kraftlackl kenyerük (rozsos-tönkölyös-kovászos cipó), konkrétan a legjobb, amit valaha itthon boltban vettem, és az édes-sós "pancsos" perecük is isteni.
tegnap este jöttünk haza, ahogy a francia rokonság is. vacsora: Bocuse-féle :) túrókrém (túró, tejszín, olívaolaj, vörösborecet, sóbors, újhagyma, petrezselyem), kraftlackl kenyér, paradicsomsaláta, serrano, bor
utána meggy- és feketeribizlisorbet.

Monday 5 July 2010

morzsás zöldségek

reggeli: pirítós
ebéd: maradékok. a babának külön csináltam alma-répa pürét túróval, de akkora érdeklődést mutatott a tegnapi cukkini iránt, hogy nekiadtam (pedig én készültem megenni). meg is ette az egészet, kézzel. lassan abbahagyom a babakajagyártást, azt hiszem.
vacsora: serpenyős morzsás zöldségek, meggyfagyi

Sunday 4 July 2010

pain perdu, mentás-mozzás-citromos cukkinisaláta, vian

reggeli: vaníliás bundáskenyér (kifli) - sznobul pain perdu - ribizlivel, őszibarackkal és málnával.
ebéd: sült cukkini saláta mozzarellával, mentával, citromos dresszinggel. a receptet az OFM praktikus kis receptkeresője dobta ki, miután a hűtő tartalmának megvizslatása után beletápláltam a "courgettes, mint, mozzarella" szavakat. mellé pain paillasse, san daniele, mentás-bodzás jégkása (jég, bodzaszörp, menta, limelé, ásványvíz, blitz.)
ja, és bekevertem a meggyes joghurtfagyit is
vacsora: café vian barátokkal és gyerekekkel, grillezett tonhalas saláta. a tonhal igen túlkészült, ami máskor sem annyira jó, de tonhalnál különösen sajnálatos... pedig a vinaigrette a salátán mellette meglepően jó volt

Saturday 3 July 2010

zabpelyhes muffin, gazpacho, szicíliai fusilli

reggeli: almás-zabpelyhes muffin
utána piac, spar, culinaris. utóbbiban fenyőmagot vettem a vacsihoz, de mivel kimérve adják, megkérdeztem honnan származik, mert nagyon furcsa dolgokat olvastam nemrég a kínai fenyőmagról. az eladólány nem tudta honnan származik, de a keserű szájízről képben volt, mert a culinaris főnöke is pórul járt. állítólag hőkezelni kell forgalomba hozás előtt a fenyőmagot, és ahol ez nem történik meg, ott a baj.
ebéd: gazpacho
vacsora: Thomasina Myers szicíliai fusillija (padlizsán, paradicsom, mazsola, kapri, fenyőmag, menta) a júniusi good foodból. tulképp egy caponata tésztával, finom volt.

Friday 2 July 2010

agua fresca, zöldbabfőzi, szultánbüfé

reggeli: görögdinnye-lime agua fresca, tk gofri, joghurt
ebéd: kapros zöldbabfőzelék á la nagyi
gyerekekkel fagyizás a liszt téren. nem tudom milyen volt, mert én nem ettem.
vacsora: kebab & ayran @ szultán büfé, ami mégsem zárt be

költői kérdés: egy fagyigépben vajon el lehet egymás után két adagot készíteni? vagy a másodikhoz már nem elég hideg?

Thursday 1 July 2010

mézes szezámos csirke őszibarackos-uborkás salátával

ötkor kelés, a piac még ki sem nyitott, mikor mi már ott voltunk a gyerekkel.
reggeli: görögdinnye, pain paillasse a szokásos feltétekkel
ebéd: a gyerek kérésére rántotta. ő "főzte", és közben mondta nagy komolyan, hogy éppen mit csinál. csak egy tojás ment kicsit mellé. csináltam mellé egy caprese-t is.
míg aludtak, nekiláttam a feketeribizli feldolgozásának. leszáraztam a cuccot, majd először a sorbetnek fogtam neki. a józan ész szavára hallgattam, és nem szereztem be külön glükózszirupot, Heston Blumenthal ide vagy oda. gyártottam egy cukorszirupot csak úgy érzésre, a ribizlivel együtt rotyogtattam kicsit, leturmix, majd egy szűrőn átpasszíroz. ezen a ponton megkóstoltam, és alig bírtam abbahagyni. eldöntöttem, hogy az összes ribizlit sorbetesítem, a közelgő vendégjárásra gondolva. úgyhogy egy vejdling püré hűl a hűtőben.
uzsonnára rétegeztem egy kis pürét joghurttal, a gyerekek persze nem szerették, én annál inkább. van valami a feketeribizliben, ami nagyon nagyon bejön, már anno angliában literszámra vedeltem a ribenát.
vacsora: mézes-szezámos csirkemell uborkás-barackos madársalátával (a saláta tetszett meg), a legfrissebb good foodból.